Machts afstand
De eerste dimensie van Hofstede is machts afstand. Wanneer dit hoog is dan accepteert men dat de macht ongelijk verdeeld is binnen een organisatie. In deze landen zijn de mensen die voor een baas werken ondergeschikt aan hem in plaats van dat ze medewerker zijn.
In Amerika is de machtsafstand bijna even laag als in Nederland. Personen in een organisatie worden als medewerker gezien en communiceren en zien elkaar op ongeveer gelijke hoogte. Medewerkers zullen daardoor ook meer inspraak hebben binnen het bedrijf.
Individualiteit
De tweede dimensie van Hofstede is individualiteit. Amerika is nog meer gericht op het individu dan Nederland. Het is normaal dat je eerst voor jezelf en voor je naaste omgeving zorgt voordat je voor het collectief bezig gaat. Dit komt in een aantal punten goed naar voren in Amerika.
In Amerika is vrijheid en rechtvaardigheid voor allen zeer belangrijk. De rechten die in Amerika zijn hebben dan ook een expliciete nadruk op gelijkheid.
Binnen organisaties wordt de hiërarchie vastgesteld voor het gemak, superieuren zijn toegankelijk en managers vertrouwen op individuele medewerkers en tea
ms voor hun expertise.
De maatschappij is zo ingesteld dat de er veel verwachting is dat mensen voor zichzelf en hun naasten kunnen zorgen. Er mag niet teveel vertrouwd worden op ondersteuning van de overheid.
Masculiniteit
De derde dimensie van Hofstede is masculiniteit. Een hoge score hier geeft een indicatie dat de maatschappij gedreven is door competitie, prestaties en succes.
Amerika scoort hier hoog in. Dit komt door de hoge mate van individualiteit. Amerikanen proberen individueel zoveel mogelijk succes te behalen. Dit komt vooral tot uiting op scholen, werk en bij sporten. Ze proberen altijd de beste te zijn. Ook laten ze graag zien welke successen ze behaald hebben. Ook proberen Amerikanen altijd een manier te vinden waardoor iets mogelijk is, ze geloven niet dat er iets niet mogelijk is.
Onzekerheid vermijding
De vierde dimensie van Hofstede is onzekerheid vermijding. Dit houd in hoe de maatschappij met het feit omgaat dat de toekomst altijd onzeker blijft. Gaan ze het proberen te controleren of laten ze het maar gebeuren?
Amerika scoort hier onder het gemiddelde voor. Hierdoor heeft een verandering veel invloed op het hun gedrag. Amerikanen willen tot zekere mate wel risico's nemen. Ze zijn tolerant naar nieuwe ideeën en meningen van anderen en vinden vrijheid van meningsuiting dan ook belangrijk.
Pragmatisme
De vijfde dimensie van Hofstede is pragmatisme. Hierin wordt beschreven hoe mensen in het verleden, als wel vandaag, omgaan met het feit dat veel wat om ons heen gebeurd niet verklaard kan worden. In een maatschappij waarbij hier laag op gescoord wordt, wilt men zoveel mogelijk verklaren.
Amerika heeft een lage score hiervoor en is dus pragmatief. Amerikanen controleren snel of nieuwe informatie wel waar is. Amerikaanse bedrijven meten hun prestaties in korte termijnen. Hierdoor is men gedreven om snelle resultaten te behalen op de werkvloer.
Toegevendheid
De zesde en laatste dimensie van Hofstede is toegevendheid. Deze dimensie wordt uitgelegd als de mate waarin mensen hun verlangens en impulsen onder controle kunnen houden. Wanneer hier een hoge score aan gegeven wordt is de maatschappij minder goed in staat zichzelf onder controle te houden.
Amerika heeft een redelijk hoge score. De maatschappij is dus niet heel goed is staat om haar verlangens en impulsen onder controle te houden. Dit blijkt wel uit de oorlog tegen drugs. Deze is volop bezig en toch is drugsverslaving hoger dan in elk ander welvarend land.
Bron: http://geert-hofstede.com/united-states.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten